Jom Join!!

Jul 6, 2012

Puding DiRaja

pernah dengar tak sejenis makanan pemanis mulut ni?
''PUDING DIRAJA'' makanan ni sebenarnya berasal daripa negeri Pahang..
sapa orang pahang mesti tahu asal usul atau pun sejarah pasal nama Puding DiRaja ni kan..
pertama kali aku makan puding ni masa time bajet.
memang sedap sangat..
bahan - bahan asas yg di gunakan adalah pisang,prune,ceri, kismis,gajus,dan jala mas..
(yg diperbuat daripada kuning telur)
kuahnya diperbuat daripada susu cair,telur dan gula.

ni Puding DiRaja yg aku buat (tak menjadi).
tapi masih boleh dimakan... wakakka..
seperti bahan -bahan asas yg aku tulis di atas. sepatutnya ada prune,ceri,dan jala mas...
itu bahan yg perlu ada dalam puding diraja.. 
tp sebabkan bahan2 tu takda kat rumah aku..
jadi aku buat yg simple2.. je.

Chef Adu,Chef Zubir, dan Chef Jo 

nak tahu apa kata Chef...?  

Chef Adu  : Nampak macam tak berapa cukup kombinasi warna di situ..yer.
                   mungkin kalau di tambah sikit dengan elemen2 lain.
                   mungkin lebih menarik.

Aku           : Emm... Yer Chef... saya tahu.. mmg tak cukup bahan pun.. tak sempat tadi masa kat pantry..

Chef Zubir : Oh..Puding DiRaja ya? dari mana dapat  resepi ni?

Aku           : em.. baca dari internet..

Chef Zubir  : pernah buat sebelum ni?

Aku            : Belum.. ni baru first time..hihi..

Chef Zubir  : em.. patutlah... rasa pun... memang first time saya rasa puding Diraja yang hambar.............
                    seperti kata chef Adu tadi kurang elemen penting di situ..jadi nampak puding awak ni..pucat ..
                    dan tak nampak kemewahannya...

Aku            : yer.. chef.. yer chef..

Chef Zubir  : takpa cuba lagi...ye..

Chef Jo      : Bismilah... kuah dia.. boleh tahan.. cukup rasanya..
                    tapi.. pisang ni.. terlalu lembik... mungkin masak terlalu lama....
                    lain kali pisang tu harus dimasak sekejap sahaja....
                    tapi saya suka pengakuan awak tadi. tak cukup masa di pantry.. bagus.. jujur..

Aku           : hahhahahaa............. yer chef... saya mmg macam tu org nya .. jujur...hihihi..


Keputusan Juri  :  Puding yang dimasak... rasanya boleh  tahan.. 
                            tapi sebabkan kurangnya elemen di situ..
                            maka chef  menetapkan agar aku balik.. dan cuba lagi di rumah...

** sekian**   hilangnya sorang lagi peserta MasterChef Selebriti... hihihii.... bye..

P/s: kpd tomok, dan jihan miskin.. jgnlah sedih sangat atas penyingkiran aku ni..hihii...
     



10 comments:

  1. kihkihkih...lawaks jumaat...ngokngek ko daa....

    ReplyDelete
  2. sblom komen sue nak gelak guling2 dulu.. hihi..
    lawak seh..
    rajinnye akk buat desert sejak2 ni.. pe lagi kak.. hulur la cket pade diriku yg memandang dr kejauhan ni..

    ReplyDelete
  3. cinda : hahhaha..... jom gelak sama -sama.

    ReplyDelete
  4. Sue Echan : kau guling2 dulu dpn akk.baru akk buatkan desert kahkahkah...

    ReplyDelete
  5. Aslkm....lawak terang mate di pagi jumaat....he3
    xde ke nak terpelanting skit kat disini..... =)

    ReplyDelete
  6. lawak jumaat...hilangkan tension ....:)

    ReplyDelete
  7. Hehe..tumpang gelak.. Kelakarlah

    ReplyDelete
  8. kahkahkah... penulisan yang baik...hebat chef...kuikuikui

    ReplyDelete
  9. wakakak, peserta masterchef la ni ya..hahha, bagus2... dieyana pun suka puding raja ni...mak cik kat teganu suka buat...yng tukang makannya, saya..hehehhe..kata mak cik, puding hok rajo make...heheheh

    ReplyDelete
  10. klasss kau mk jemh..msti dbl AA sdih skli noks..ko nan hado..

    ReplyDelete