salam semua...
harap semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..ewahhh...(surat ke?)
pernah dengar tak.. pantun ni..
pisang emas dibawa belayar..
masak sebiji di atas peti..
hutang emas bolehku bayar..
hutang budi ku bawa mati...
dah terlanjur bercakap pasal pisang
hari ni aku nak tunjuk kat korang..
kek pisang kukus yang aku buat malam tadi..
(wah... riyaknyer.. bukan riyak... saja nak menunjuk..kahkahkah...)
pisang adalah pemberian dari kak ana..
tq kak ana..
tengok saya dah olah pemberian kak ana.. dari buah menjadi kek @ apam..
sedap tak kak ana? hihii...
aku tak tahu apa nama pisang ni..
tapi yang pastinya pisang ni sangat gemuk..hihi..
semalam.. sebelum balik sempat jugak aku google, resepi kek pisang ni..
rupa-rupanya sangat mudah buat kek pisang ni..
macam buat cekodok pisang jugak..
bezanya dia cuma tambah baking powder, soda bikarbonat, dan telur.
maka terhasillah.. kek pisang lembab.. sebab aku guna teknik kukus.
(maklumlah rumah aku takdo oven..sob..sob..sob..)
nak resepi.......?
huhu... bersilang-silang pisang gemuk ni yer.. deko lah konon..kononnyer.
ok resepi kek pisang kukus yang paling mudah:
Bahan-bahannya
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula (boleh kurangkan. ikut sika korang ye)
3 biji pisang yang telak dilenyek- (aku blend je)
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder,
2. Kemudian, blend telur, gula, pisang,minyak,dan esen vanil,
kemudian gaul bahan yg di blend tadi bersama tepung..
3. kemudian kukus.. dalam 30-45 minit. kalau nak tahu dah masak ke belum. cucuk dengan pisau..
kalau tak melekat.. itu dah kira masak..dan boleh sedia utk dimakan.
selamat mencuba.
kalau goreng letak telur n bikarbonat pon bole juga.. gebuw cekodok tu kak...
ReplyDeleteSue Echan : hemm... betul jugak.. tq sue.
ReplyDelete