Jom Join!!

Jan 21, 2013

Karipap Sardin Rangup...

Assalamualaikum uolls...
jom belajar masak..
ok hari ni lovely nak ajar cara masak Karipap Sardin, dengan menggunakan roti.
maksud Lovely.. tak perlu susah-susah guna tepung lagi. guna roti pun boleh..
mudah dan cepat.

Karipap Sardin  Rangup.

nak tahu cara-cara untuk membuatnya.

Bahan-bahan:

1. Sardin  yg telah dimasak dan dilenyek kan.
2. Roti Gardenia.
3. Telur sebiji (berfungsi sebagai  gam)
4. Margerin

 Sardin yang telah di lenyek

 Telur yang telah di pukul

Roti Gardenia

Cara buat:

1. potongkan bhg tepi roti
2. kemudian lenyek roti tersebut (leperkan)
3.sapukan marjerin pada roti
4. masukan inti sardin kedalam roti
5. kemudian rapatkan bucu roti.sehingga berbentul segi tiga.
6. ambil telur yang telah dipukul tadi. dan sapukan ke sekeliling roti. kemudian.
    tutup bahagian tepi roti tadi (kepit kan)
7. kemudian goreng kedalam minyak yang panas. (pastikan api serdahana kecil)
8. setelah roti bertukar warna keemasan. angkat dan toskan minyak.
9. siap....

sedikit gambaran.. utk uolls...

 masukkan inti karipap.
pastikan roti dilenyek / dileperkan dahulu yer.
kalau tidak nnt dia meresap minyak. dan tidak rangup.

 karipap yg telah digamkan dengan m'gunakan telur.

 goreng dengan minyak yang sedikit.

 karipap yang telah dimasak

ok dah siap..
 jemput makan semua...


My Cinta hati dan Anak bujang lovely makan tak berhenti-henti..
lepas ni boleh buat lagi ni..




8 comments:

  1. senangnye buat karipap sadin...nti bleh try ni...=)

    ReplyDelete
  2. senangkan. takperlu nak uli2 tepung lg.hehehe..

    ReplyDelete
  3. kak...sedapnyeeee......slurpppp.....len kali...bawak g opis ekkkk...lalallala

    ReplyDelete
  4. assalam..
    singgah n follow sni :)
    serius ini feveret sy..

    ReplyDelete
  5. dah try resepi lovely ni ptg smlm...bezla mudah, cepat dan sedap thanx sbb share resepi tu (",)

    ReplyDelete