jom belajar masak..
ok hari ni lovely nak ajar cara masak Karipap Sardin, dengan menggunakan roti.
maksud Lovely.. tak perlu susah-susah guna tepung lagi. guna roti pun boleh..
mudah dan cepat.
Karipap Sardin Rangup.
nak tahu cara-cara untuk membuatnya.
Bahan-bahan:
1. Sardin yg telah dimasak dan dilenyek kan.
2. Roti Gardenia.
3. Telur sebiji (berfungsi sebagai gam)
4. Margerin
Sardin yang telah di lenyek
Telur yang telah di pukul
Roti Gardenia
Cara buat:
1. potongkan bhg tepi roti
2. kemudian lenyek roti tersebut (leperkan)
3.sapukan marjerin pada roti
4. masukan inti sardin kedalam roti
5. kemudian rapatkan bucu roti.sehingga berbentul segi tiga.
6. ambil telur yang telah dipukul tadi. dan sapukan ke sekeliling roti. kemudian.
tutup bahagian tepi roti tadi (kepit kan)
7. kemudian goreng kedalam minyak yang panas. (pastikan api serdahana kecil)
8. setelah roti bertukar warna keemasan. angkat dan toskan minyak.
9. siap....
sedikit gambaran.. utk uolls...
masukkan inti karipap.
pastikan roti dilenyek / dileperkan dahulu yer.
kalau tidak nnt dia meresap minyak. dan tidak rangup.
pastikan roti dilenyek / dileperkan dahulu yer.
kalau tidak nnt dia meresap minyak. dan tidak rangup.
karipap yg telah digamkan dengan m'gunakan telur.
goreng dengan minyak yang sedikit.
karipap yang telah dimasak
ok dah siap..
jemput makan semua...
jemput makan semua...
My Cinta hati dan Anak bujang lovely makan tak berhenti-henti..
lepas ni boleh buat lagi ni..
senangnye buat karipap sadin...nti bleh try ni...=)
ReplyDeletetry jgn x try.. mudah sangat.
Deletesenangkan. takperlu nak uli2 tepung lg.hehehe..
ReplyDeletekak...sedapnyeeee......slurpppp.....len kali...bawak g opis ekkkk...lalallala
ReplyDeletesedapnya.. senang pulak tu.
ReplyDeleteassalam..
ReplyDeletesinggah n follow sni :)
serius ini feveret sy..
dah try resepi lovely ni ptg smlm...bezla mudah, cepat dan sedap thanx sbb share resepi tu (",)
ReplyDeletea.d.a.M.i.a: ye ke? sama2.
ReplyDelete