Jom Join!!

Aug 7, 2012

mood raya sudah mari...

salam semua..
Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-18 kita berpuasa,sekejap je kan..
teringat masa zaman kanak-kanak dulu..bila dengar je. ustazah cakap kita sebagai umat islam..wajib berpuasa selama sebulan dalam bulan ramadhan.. terus..mulut aku terlopong.
pastu terdengar suara budak-budak lelaki kat belakang..apa.? sebulan.. lamanye....
tapi sekarang bila umur dah meningkat remaja dewasa..barulah aku tahu. alangkah cepatnya masa berlalu.
sedar tak sedar.. syawal bakal menjelma tak lama lagi..
hemm.. cakap pasal syawal ni. korang semua dah siap ke persiapan raya?
baju,sofa,langsir,cadar,sarung kusyen,pasu bunga, karpet.. semua korang tukar baru ke?
macam aku tahun ni. hanya tukar baju baru je.. tak boleh nak tukar semua. bajet lari wei..tak terkejo aku.
lagi pun tahun ni.aku beraya di sabah. rumah suami aku. aku ambil cuti dari 15/8 - 25/8.lama tu..11 hari...mesti korang lindu kat aku nanti...hikhik..
insyallah.. kalau aku ada masa nanti aku akan jenguk blog korang ek..
hemm.. mesti korang dah takda mood nak b'kerja sekarang ni kan..
nak-nak pulak bila dengar lagu raya.. mulalah.. hati tu tak karuan kan..
kat mata korang mesti dah terbayang-bayang  kampung halaman, tebayang lemang panas, tebayang rendang,nasi himpit,lontong,kuah kacang..dll.
pada yang dah berkeluarga tu mesti dah tak sabar-sabar nak kenakan baju raya sedondon dengan suami dan anak korang comel tu.
pada yang baru kawin tu mesti tak sabar2 nak pakai baju sama-sama .kan..opss.. sedondon gak..pastu ambil gambar kat kerusi ala-ala bersanding gitew.. hihi..
pada anak dara pulak.. mesti tak sabar nak tunggu kedatangan kekasih  hati korang datang beraya kat rumah.. dengan pakaian ala-ala nak masuk meminang  hihii..so sweet..
eh..asal  tetiba teringat zaman dulu-dulu pulak ni..hikhikk..

eh..eh  aku ni sesedap rasa jer  cakap korang kan.. padahal.. aku yang tengah verangan sekarang ni.. hihi..
ok lah.. tu jer nak kongsi pagi ni..
kalau aku rajin.. aku post lagi citer kebabow..kat korang ..
bye..

* mood sekarang ni adalah mood tak sabo nak raya haha..*

6 comments:

  1. setiap tahun persiapan raya lebih kepada anak2..
    persiapan utk diri xde pun tahun ni sbb masih lagi terasa kehilangan arwah ayah..
    huhu..

    cuti raya bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 15/8 (rabu)balik sabah - 25/8 (sabtu)balik Putrajaya.

      Delete
  2. keperluan utk anak2 dah settle. tinggal utk saya dan suami je yg blm lg. dgr lagu raya terus mood beraya dh bertandang kan. mengalahkan budak2 je saya ni pun. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah rasa takda mood nak wat keja kan..

      Delete
  3. oho tahun ni balik sabah la ekk
    selamat bersabahan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. tahun ni.ai raya di perantauan.huhu.

      Delete