Jom Join!!

Mar 21, 2012

kadang-kadang masak sendiri lagi sedap..

      Salam satu malaysia semua...
      tak tau pulak nak cter apa hari ni... 
      rase takda cerita yg menarik nak dikongsikan  bersama..
      oleh itu.. jom.. jamu mata.. kat bawah ni...

      ikan kembung rebus masak lemak cili padi..
     sayur kubis panjang dan carrot, digoreng bersama udang dan telur.. utk budak b'dua tu.
     berselera budak berdua tu makan.. siap bertambah-tambah lg.
     ikan kembung rebus. suka sangat beli ikan ni kat pasar. sangat mudah.cara penyediaannya..
     ko.. g beli kat pasar.. balik umah kang.. kau just bersihkan.. buang tahi dia.. kemudian.. 
     terus goreng..
     tak perlu.. garam kunyit..lagi.. mudah kan.. rasa pun.... maaabeeelleesss...
      yg ni.. lagi mabelleess... tp tak boleh makan selalu... nanti tak pasal-pasal.. kena darah  
      tinggi.
      paling suka bila goreng ikan masin gelama ni.. time.. hujan-hujan.. time tu pulak 
      perut tengah lapo gile...
      pastu satu rumah bau ikan masin...hahaa..
      siapa yg tengah tidur lena pun... boleh bangun wooo... haahhaa..
      pastu bila dah siap goreng...kau terus... perahkan asam limau tu kat atas ikan tu....
      perrhh.... siap berbunyik..bunyik.. lagi ikan tu... ffuuhhh.... mabelesss...


      ** kadang2 bila dah selalu sangat makan kat luar...rasa rindu pulak nak makan masakan 
          sendiri. lagi sedap...walau pun tak sedap**


3 comments:

  1. memang betul..masak sendiri ikut citarase sendiri..kat luar belum tentu sedap plus mahal plak tu.. tp kadang2 leh la jugak makan kat luar.. hehehe..

    sangat suke ngan ikan rebus tu..hubby yg ajar makan ikan tu.. org utara panggil ikan lengat..

    ReplyDelete
  2. tak penah makan ikan rebus dulu tu.. selalu tengok jer orang jual tapi tak reti nak wat ape..ahahahahah.... main goreng je rupenya.. naif betul

    ReplyDelete
  3. MeNu yaNg LasT tu yg waT aiR LiuR meLeLeh jer ni

    ReplyDelete