Jom Join!!

Jun 23, 2014

Misi menyelamatkan anak kucing.

Al-kisahnya begini...
masa nak pergi beli pisang cheese kat bangi tu..  kami lalu kat presint 8.
masa en.suami tengah lalu kat situ... tetiba aku ternampak tiga ekor anak kucing nak melintas jalan.
aku pun apa lagi...
EEhhhhh.... BBaaanngg....  anak kucing.....
suami aku pun.. cepat-cepat tekan brek..  nasib tak banyak kereta masa tu...
yang peliknya suami aku tak nampak.. aku sorang je yang nampak...
laki aku tanya.. mana...??  aku jawab.. ada tu... dia dah lari masuk dlm lubang tu.
last-last dia terus parking kereta kat tepi jalan.
sebabkan risau anak kucing tu kena langgar.. en.suami terus keluar..
dan cuba selamatkan anak kucing tu...
sayangnya.. hanya sekor je yang sempat en.suami aku tangkap.. dua ekor lagi terus menyorok dalam kalung air .

sekor dah diselamatkan.. ada dua ekor lagi.. yang perlu diselamatkan.

lama jugak kami cuba pujuk anak kucing tu keluar..
tapi malangnya anak kucing tu.. tak keluar jugak..
yang paling merisaukan...  dua ekor anak kucing tu. dah masuk ke dalam kalung air yang berisi air.. 
risau sangat anak kucing tu terjatuh dalam air...

tak lama lepas tu kami cuba call pihak JPAM, tapi malangnya JPAM tengah bertugas di seri kembangan. .mungkin lambat sikit untuk sampai ke destinasi kami.

jenuhlah aku dengan en.suami,fikir macam mana nak selamatkan dua ekor lagi kucing ni..
dalam...  misi menyelamatkan anak kucing tu. tiba-tiba kami ternampak si ibu kucing pulak ada dekat kalung air yang lagi satu...
Fuhhh... ingatkan kami perlu selamatkan dua ekor nak kucing je. rupa-rupanya, ada lagi sekor ibu kucing...
herrrmm.....  makin buntu kami dibuatnya..


nampak tak dua ekor anak kucing kat dalam lubang tu.

 last-last aku dapat satu lagi idea...
aku ambil ranting pokok yang panjang.. lepastu.. aku jolok-jolok kat anak kucing tu.sambil buat suara kucing jantan yang tengah marah... hahahahaha....
dengan harapan.. anak kucing tu takut.. dan keluar semula ke lubang kecil kat tepi jalan tu...
si faiz  aku suruh dia ketuk-ketuk besi tu dengan batu...
en.suami pulak, aku suruh dia tunggu kat lubang kecil kat tepi jalan tu..

tak sangka rupa-rupanya idea aku menjadi...
dua ekor kucing tu.. takut agaknya.. dengar bunyi bising yang kami buat..
terus dia keluar kat lubang kecil yang dia masuk tadi..

sedang asyik.. kami selamatkan anak kucing ni. tetiba mata aku terpandang ada sebuah kereta kat seberang jalan tengah tersenyum-senyum melihat kami.. dan tak lama lepas tu. kereta tu buat u turn dan berhenti kat kereta kami..
 tetiba dia tanya kat suami aku..  dah selamat ke kucing tu? suami aku pun jawab ler.. haah.. baru je dapat selamatkan dua ekor lagi ni...
tetiba orang tu cakap.. tulah... tadi lagi saya nak selamatkan kucing ni.. tapi tak dapat sebab saya kena cakar. last-last saya nampak en. dah selamatkan.. syukurlah.. tak lama lepas tu.. orang tu pun  pergi.. 

tapi... masalahnya sekarang... ibu kucing tu masih lagi terperangkap kat dalam kalung air tu.
hari pun dah semakin gelap...
last-last aku cakap kat en.suami.. takpalah bang.. jomlah kita selamatkan dulu anak kucing ni..
en.suami terus call balik JPAM, minta kebenaran nak hantar anak kucing tu ke JPAM. pihak JPAM pun setuju.



 tiga ekor anak kucing yang telah diselamatkan..


maka kami pun terusla menuju ke JPAM di presint 15.
sampai je kat sana. kami terus maklumkan yang ibu kucing, kami tak dapat nak selamatkan. dan berharap.. pihak JPAM dapatlah selamatkan ibu kucing tu.
en.suami siap lukis peta lokasi kejadian lagi..
tapi apakan daya..  pihak  JPAM tak dapat kesan lokasi tu..
agak hampalah juga..


balik je dari beli pisang cheese tu.aku dan en.suami tak puas hati lagi.. kami singgah semula ke tempat kejadian. untuk lihat ibu kucing tu..

kata en.suami... suara ibu kucing tu, masih lagi dengar...
kami pun terus call balik JPAM. tapi apakan daya...
masih ramai yang memerlukan khidmad bakti JPAM..
pasukan bertugas telah pergi ke Sri kembangan semula,sebab ada kes tebuan...
 itu aje kisah Misi kami menyelamatkan anak kucing...
agak sedih.. sebab tak dapat nak selamatkan ibu kucing tu...
huwwaa...









7 comments:

  1. comelnya mereka..tak sangka 3 ekor sekali diselamatkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp sayang x dpt selamatkan ibunya..

      Delete
  2. alamak touching bace entry nie....bangga dgn kesungguhan dan keprihatinan korang...alhamdulillah besar pahala bantu kucing haiwan kesayangan nabi nieh....

    ape cite plak mak kucing tuh...lieya plak tertanye2 nieh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lieya,tak tahulah apa jadi kat mak dia.. ntah selamat ker idok... huuu..sedihla teringat kat mak dia.

      Delete
  3. baguslah ida nie....comel anak kucing tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg comel pun ziera. ikut kan hati nak aje aku bela. tapi apakan daya.. kat rumah pun dah ada dua ekor.

      Delete