Jom Join!!

Oct 15, 2012

sarapan kami..

Hari ahad semalam kami sarapan roti debap..
roti debap ni mak lovely yang bagi nama. sebab roti ni debab kot.. hehe..
tapi rupa dia macam lempeng kan..
cuma lempeng nipis lg...
roti debap ni pulak debab..hahahha..
comel jew nama dia kan.. debap...debap..hahaha..
aku babap kang nak.. hahaaa..

ni lah roti Debap..
hehe agak hangus sikit kat bhg tengah tu..
tapi lovely mmg suka makan bhg yg hangus...
rangup jew..

yang warna hitam nie, sebenarnya coklat..
kebetulan dalam peti ais masih ada baki coklat masak. jadi lovely cairkan utk makan bersama roti debap ni..
sedap sangat.. nyum..nyum..

hemm... sedapnya..
terasa2.. sampai sekarang..
kahkah..

 en. hubby tak layan coklat2.. ni.
dia layan sambal tumis ikan bilis jew...
orang kampunglah katakan..hehe..
sori chayang..
i gurau jew..


macam mana nak buat roti Debap..?
senang jew...
menu ni. adalah paling senang nak buat.
bagi isteri2.. yg ada penyakit malas mcm i.. hahaha..

cara buat:

tepung gandum..  (ikut suka korang nak banyak mana)
air masak
garam secubit.

mula2.. letak garam secubit ke dlm tepung.
kemudian.. letak air. sedikit demi sedikit ke dlm tepung...
agak2 macam nak buat cekodok tu...
lepastu korang gaul sebati dgn tepung tu. sampai tepung tak berketul..
kemudian panaskan kuali..
masuk minyak masak sikit je ke dlm kuali. agak2 dlm 3- 4 sudu..
bila dah panas.. masukkan tepung yg dah siap d bancuh td.
kemudian leperkan dia.
jgn nipis sangat. nnt tak jd roti debap korang.
bila sebelah dah masak.. korang terbalikkan lagi sebelah..
oh ye.. kalau lovely. Lovely suka tekan2 bhg roti tu dgn sudit..
kasi roti tu terbelah-belah sikit.
utk memudahkan bhg dlm roti tu masak.
bila dah masak..bolehla di makan dengan pencicah yg korang suka.
mcm susu pekat manis, gula, madu, coklat, atau pun sambal tumis..
 ok lah tu jew nak kongsi ngan korang
Da....



20 comments:

  1. aq pn smlm bfast wt lempeng..ade gk wt yg tebal..thn msk smbl ikn blis..ank2 suke mkn lempeng/rti canai..bek kite wt ja,simple n jimat kn

    ReplyDelete
  2. roti debab ker kak..?huhu siap ada nama komersial lagi..ok la tu kan.. hehe.. ada sambal tumis kat rumah. boleh la try balik rumah karang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hemm.. buatlah.. pastu hantar kat umah akk sikit yer.. hahahha

      Delete
  3. hahaha..comel je nama dia. roti debap. hehehe. saya suka mkn lempeng ngan sambal ikan bilis or sambal sardin. mmg marvellous!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerlah.. sambal sardin.mmg sedap mkn dgn lempeng panas2 kan.

      Delete
  4. huh...tetiba teringin...tapi malas nak buat..boleh??/

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak..
      buat roti ni. pastu bancuh nngan air kopi panas..
      perhh.. terbaik..

      Delete
  5. Replies
    1. yeye..
      boss saya pandai buat lempeng..
      nanti tapau utk saya sikit ye boss. hehe..

      Delete
  6. roti debab tu lempeng upenya..hik3

    ReplyDelete
  7. cicah ngan kuah masak lemak ke kari ke.. sambal tumis.. ishhh macam2 pulak dah, terliur dah ni

    ReplyDelete
  8. senang je roti debab ni hehhehe nanti akak buatkan tuk semua panglima akk kat rumah nun.. thanks ye atas resepi simple ni

    ReplyDelete