Jom Join!!

Oct 8, 2012

sabtu & ahad

sabtu dan ahad lepas aku tak pergi mana pun..
just duduk rumah je.
nak balik rumah mak pun, mak pergi terengganu ikut kak gee aku. ada kenduri kahwin kat sana.
jadi aku ngan family duduk kat rumah je lah.. menghabiskan waktu bersama anak-anak dan suami.
pagi sabtu tu.. rajin pulak en. suami aku keluar rumah pergi cari makanan untuk sarapan pagi.
fuhh... lega sikit. tak payah la aku buat sarapan pagi.


petangnya..
rasa bosan pulak duduk tengok tv je.
aku pun.. mula lah masuk dapur dan selongkar buku masak aku..
hemm... nak buat kek cheese lah.. bahan pun ada..
sejam lebih macam tu.. siaplah kek chese aku..
dapatlah buat makan petang.. hari sabtu hari tu..

Ahad pulak..

pagi-pagi lagi aku dah call mak aku..
nak tanya resepi donat mak yg sedap hingga menjilat jari tu.
tet..tet..tet..tet...

Aku   : Assalamualaikum mak..
            kat ne ni?
Mak  : kat terengganu  lagi..
           napa dik?

Aku   : mak.. macam mana nak buat donat..?
           orang nak buat utk satu kilo tepung.

Mak  : banyaknya... nak b'niaga ke?

Aku  : Tak lah.. saja..nak buat banyak2..

Mak : kalau tepung sekilo..
          kamu letak planta 4 sudu.. penuh2 tau. lepastu letak susu sikit dalam 2 sudu,
          lepastu letak mauripan 2 paket.
          kamu agak-agak la dik air nya dik.. jagan lembik sangat.. jagan keras sangat. tau kan..
Aku  : hheeemm... ok.( rasa-rasa faham kot.)
          ok lah mak bye...
          Assalamualaikum...
Mak  : Walaikum salam...

lepastu terus aku mulakan projek aku...
masa buat tu.. tetiba terfikir pulak hemm..
nak buat  pau sambal sikitlah.( buger M'sia)
sama je pun bahan dia.
jadi aku buat dua jenis kuih pagi tu.

dah siap uli semua.. aku terus panaskan kuali utk goreng donat tu..
separuh aku makan utk sarapan pagi.
separuh lagi aku buat frozen..
fuh... kenyang...
petangnya aku  minum petang dengan kuih donat tu lagi..hihi


 oh yer pagi tadi pun aku sarapan donat dan kuih pau sambal yg aku frozenkan semalam.
 dah jimat.. tak perlu makan kutu tepung kafe lagi... hihihi...

" ada aku kisah orang nak cakap aku kedekut ke hapa...
  Makan makanan semalam ke hapa. ada aku kisah..."

p/s : habislah badan aku kembang macam donat lepas ni hihi..
       lepas ni nak buat karipap frozen pulaklah..
       tapi tak tahu nak buat tepi-tepi dia tu....
       ada sesiapa boleh ajar saya....
       





 



5 comments:

  1. kepit je dengan sepeit segera tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt dia mudah bukak. tersengih je.. hikhikk..

      Delete
  2. ai terror
    nak blajar..meh cni

    anyam ketupat pun ai terror tau

    ai kan orang lame :p

    ReplyDelete
  3. ida... kalau ko ada bekas yang kepit segera tu pun ok... ok kepit dulu.. pastu.. ko picit balik kat tempat tepi kelim dia tu pastu pusing.. pusing pusing pusing...

    ReplyDelete