Jom Join!!

Feb 19, 2014

Apa..Handbag Tertinggal kat kedai Mamak!!!




  gambar dari google


ohoiii.. nampak sangat aku ni dah tua. + dah nyanyok.. macam mana nak kerja sampai umur 60 tahun ni..
baru 30 tahun dah lupa.. cuai bagai...
sebenarnya ni cerita minggu lepas... balik je dari ambil budak-budak tu dari sekolah..
kami singgah di kedai mamak kembar P9...
kebetulan pulak budak Demok.. (faiz). teringin nak makan roti canai katanya..
jadinya kami pun singgahla...
bila dah duduk tu... macam biasalah... mamak pun datang ambil oder.... Apa mau..
roti kosong ada, cheese nan ada,nasi goreng, mee goreng, mee goreng mamak semua ada...
aku pun oderlah untuk faiz teh o ais dan roti kosong., utk suami aku teh o, nabilah milo ais.aku teh o ais.
sementara air siap aku pun pergilah beratur. kononnya nak makan nasi kandar.
sekali.. nabilah datang kat aku... Mama adik nak berak....
halamakk... potong stimla... aku baru je nak pilih lauk...
nabilah dah pegang-pegang vontot dah kat situ... aku pun apa lagi...
ha.. jom cepat...   lepastu aku suruh suami aku pegangkan handbag aku. yerlah... karang susah pulak kan.
laki aku pun ambikla handbag aku tu dan letak kat sebelah dia.. 
ok... selesai satu masalah...  ok adik jom pergi tandas..
bila dah selesai uruskan nabilah...  aku pergi balik kat meja makan tu.  tapi perut ni.. laparla. pulak...
hari dah semakin gelap..  faiz masih lagi dengan baju sekolah.. ini tak boleh jadi ni.. kena balik cepat ni.
last-last aku tak jadi makan. aku tapau je nasi tu.

sampai je kat tempat parking...(kat rumah)
aku pun keluarlah kereta sambil bawa beg sekolah anak-anak dan nasi bungkus tadi. suami aku bawa beg KAFA faiz...
sampai je kat dalam rumah.. macam biasalah.. bukak tudung,buka pas kerja.....  tup tup masa aku nak masukkan pas kerja kat dalam beg.. baru aku perasan.. yang beg aku takda..
aku tanya laki aku. Abang...... mana beg sayang? dia jawab.. mana abang tahu... abang tak bawak...
jangan tipu bang... aku cakap balik kat dia...   dia pulak jawab.. yer.. betul abang tak tipu. abang tak ambik...aku ingatkan dia main-mainkan aku. rupanya memang betul dia tak ambik.
aku dah tak sedap hati dah...  sekali aku cakap kat laki aku... agaknya dalam kereta kot...
aku pun suruhla laki aku gi tengok jap...  laki aku pun pergilah cari..
last-last dia kata tak ada...  Aku dah rasa panas dah... dah mundar-mandir dah ni.
pastu aku tanya dia lagi... tadi lepas bayar bil kat kedai mamak. abang ambil tak beg sayang...
sekali dia jawab.. Mana ada..... abang ingat.. sayang yang ambik...
Haddoooiiiii.......... siapa yang patut di persalahkan sekarang ni.. Aku ke dia...
cer korang jawab... siapa salah... mesti korang kata aku yang salah kan...
sekali aku cakapla kat suami aku....... Abang.... cepatla bang... pergi ambik beg sayang nanti hilang...
cepatlah bang....
sekali laki aku jawab.... errrmmmm sekejap lagilah... abang nak solat dulu....
Hadoooiiiii.......... memang tak salahla aku gelarkan laki aku ni Mr. mat cool....
apa pun yang jadi dia tetap. cool...  tak macam aku yang sentiasa kelam kabut... macam ribut ni..
habis tu... takkan aku nak marah laki aku solatkan... nak tak nak.. terpaksalah aku pun cool jugak macam dia.....   tapi dalam masa yang sama... aku mundar..mandir... kat dalam rumah tu.... memang tak senang duduk dah.....
 lepas je suami aku solat dia terus keluar pergi kedai mamak tu...
yang lagi aku geram... boleh pulak... dia pergi tanpa bawak hand phone dia... hadddoooiiiii....
geramnyer aku.......
setengah jam berlalu.... laki aku tak balik-balik lagi.. aku dah fikir  ni mesti tak jumpa ni..
mesti laki aku pergi cari satu putrajaya ni...... matilah aku....
dahla dalam tu  ada ic, kad bank, duit sikit, dan yang paling penting sekali... duit nuffnang yang baru aje aku keluarkan hhhuuuuuuwwwwwaaaaaaaaaaa.... dahla nak dapat susah.. dah dapat... macam ni pulak jadinyer...sob..sob..sob..

sambil tunggu suami aku sampai.. aku pun ajarlah faiz buat home work...
tanpa aku sedar... tetiba air mata aku menitis.... hhaaahha... risau weeii
sekali terkantoi pulak dengan nabilah... dia nampak pulak aku nangis...
sekali dengan gaya muka nakal dia tu... dia cakap kat abang dia...
"Abang.... Mama nangis" abang dia pun tengoklah aku... sambil tanya...
"Mama.. kenapa mama nangis".... aku pun jawabla....
beg mama hilang................. huawwaaaa.....
sekali... korang nak tahu apa nabilah cakap........
dia tanya abang dia... Abang... kesian mama.. beg mama hilang...
ABANG TAHU TAK NO. TELIPON POLIS????... abang dia jawab.. tahu
dia tanya lagi abang dia. NO.TELIPON BOMBA? ... tahu.. abang dia jawab...
aku yang tengah sedih terus ketawa.....
dah.. dah... cepat buat kerja sekolah...

tak lama lepas tu.. telipon rumah aku berbunyi...
aku dah agak dah... ni mesti mak aku yang call...
mak aku memang tahu je kalau aku ada masalah...
faiz yang jawab....  aku adalah kat sebelah faiz masa tu...
aku dengar mak aku tanya faiz.... dah makan ke? makan apa?
faiz pun jawab... dah makan dah... makan roti canai.....
sekali aku dah tak sedap hati dah... jap lagi mesti dia mengadu kat opah dia...
sangkaan aku memang tepat.... tak lama lepas tu. faiz cakap...
Opah.... tadi mama nangis.... sebab... beg mama hilang...
Hadddoooiiiii......... faiz..... matilah mama kau kena letir jap lagi...
sekali mak aku nak cakap ngan aku...
aku pun jawab la....
macam -macam soalan dan persoalan yg keluar..........   aku tadahkan aje telinga ni...
hahhhaaa.... ok jugak... dah lama tak kena marah ngan mak...huhuhuhuuu...
ayat yang terakhir aku dengar... mak aku cakap... apa-apa bagi tahu mak balik...
jumpa ke tidak... tahu....   errrmmm ok mak..
hihiihiiii...

sejam berikutnya... laki aku balik....
adik ipar aku tanya abang dia.
macam mana bang? jumpa beg kakak...
laki aku jawab.. jumpa....
aku pun... tersenyum je kat dalam bilik.. hihiii... lega rasanya...
tapi malasla nak tunjuk sangat depan laki aku kan... wat muka... sedih je la..
kang... tak pasal-pasal kena bebel ngan laki aku...
aku tanya dia asal lama sangat abang pergi... sayang call h/p sayang.. napa abang tak jawab...
dengan coolnya dia jawab........
macam mana abang nak jawab... abang tengah solat kat masjid...
herrrmmm....  siap pergi solat kat masjid lagi.... bukannya dia nak tipon bagi tahu aku dulu...
beg dah jumpa sayang janganla risau ye.... abang gi solat kat masjid sekejap... nanti abang balik ye...
kan ke sedap sikit hati ni.. kalau dia buat macam tu...
hhahahaha....  kalau rasa-rasa nak tengok telinga dia keluar asap cubalah cakap macam tu.
orang tu dah tolong carikan beg kau.. dah kira ok lah tu... banyak songeh pulak yer..

olah.... ffuuhhhh penatnyer...menaip...
giler punyalah panjang...

p/s: jangan jadi macam aku ye...  asyik lupa je..
      ni mesti banyak makan semut ni....

ok uolls... bye....


 




12 comments:

  1. nasib baik jumpa kak...ade pape barang hilang tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. takda apa yang hilang... abg mamak tolong simpankan.. baik... punya.hihiii

      Delete
  2. Macam best pulak cerpen nih, sy yg baca ni pun tumpang cemas...hehe. Bistu ada barang dalam bag tu semua ade ke?

    ReplyDelete
  3. adoi,,,senak perut cam nak terberak rasanya baca cerpen kamu ni dik oi
    akak penah kena camni, lg best kot
    akak ngn hsben tgh makan kat kedai
    ada kes psl duit kena bayar apa tah
    akak mcm tensen, kuar duit dlm hbga, selit bawah pinggan cik suami
    lepas makan blah nak masuk keta
    akak igt hsben nampak akak selit duit bawah pinggan
    sekali..................dia tak perasan
    kelam kabut pegi balik kedai,sib baik cleaner lom kutip pinggan
    kalau tak, rm600 terbang free
    lepas tu dapat pulak kena marah free
    alhamdullilah rezki akak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wooo.. Rm600 banyak tu.
      kalau orang yg ada niat jahat jumpa...
      memang kenduri kak.. hihiii

      Delete
  4. uiiii...bahaye tu kak...alhamdulillah jumpe...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuarrr... nasib jumpa. mmg rezeki akk la..

      Delete
  5. Hi nasib baik jumpa balik. Seram tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... tuar..nasib jumpa blk.kalau tak nangis tak berlagu ai.hihi..

      Delete
  6. Kalau kakak pun tak senang duduk dibuatnya. Bukan aje sedih pasal duit dan dokumen tapi kalau nak buat baru satu kerja lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. bukannya senang nak buat balik dokumen tu.banyak prosedurnya..
      nasibla.. dah jumpa blk. syukur sangat-sangat.

      Delete